Karp smażony

Karp gatunek słodkowodnej ryby z rodziny karpiowatych (Cyprinidae). Hodowany i poławiany na dużą skalę jako ryba konsumpcyjna. wikipedia

Karp smażony
DODANE: 2006

Składniki:
1,5 kg karpia, sól, pieprz; Do panierowania: jajko, tarta bułka, Do smażenia używamy oliwy

Sposób wykonania:
Karpia sprawić, umyć, odciąć płetwy, ogon i łeb (przydadzą się na zupę rybną lub galaretę).

Pokroić na dzwonka, lekko osolić (nie należy trzymać zbyt długo w soli).

Każdy kawałek maczać w rozbitym jajku, a następnie w tartej bułce. Na patelni rozgrzać 2 – 3 łyżki oliwy, kłaść rybę na wrzący tłuszcz i zrumienić najpierw z jednej, potem z drugiej strony na złoty kolor.

Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do ciepłego piekarnika, żeby powoli doszła. Podawać z surówką z kiszonej lub białej kapusty.

Related posts

Top