Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami
DODANE: 2006

Ciasto wg przepisu na ciasto krucho-drożdżowe
Nadzienie: 50 dkg świeżej kapusty, 20 dkg kiszonej kapusty, 3 dkg suszonych, 2 cebule, 1 łyżka tłuszczu, 2 jaja ugotowane na twardo, sól, pieprz Grzyby umyć, namoczyć i ugotować.

Kapustę świeżą poszatkować, ugotować; kiszoną kapustę pokroić na drobniejsze kawałki, zalać wywarem z grzybów, ugotować pod przykryciem. Oba rodzaje kapusty po ugotowaniu dobrze odcisnąć z wywaru. Obraną cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na złoto, dodać do kapusty wraz z posiekanymi grzybami, wymieszać wszystko, doprawić solą, pieprzem.

Przygotować ciasto według przepisu powyżej. Nałożyć ostudzone nadzienie. Piec w mocno nagrzanym piekarniku ok. 50 minut. Podawać na gorąco, polane roztopionym masłem albo na zimno.

CIASTO KRUCHO – DROŻDŻOWE:

25 dkg mąki, 2 żółtka, 1 jajo, 2 dkg drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 3-4 łyżki śmietany, 7 dkg masła, łyżeczka soli, masło do formy Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozmieszać z cukrem, odstawić na 3-4 minuty. Do mąki dodać masło, posiekać szerokim nożem, dodać całe jajo, żółtka, rozczyn z drożdży, sól i śmietanę. Ciągle siekać nożem, aż cała masa się połączy. Ciasto szybko wyrobić, rozwałkować w prostokąt (odpowiedniej długości do formy) grubości 1cm. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką lub ziarnem sezamowym. Na ciasto ułożyć nadzienie wzdłuż szerszego boku. Zwinąć w dość luźny rulon lub złączyć tylko brzegi i mocno zlepić, zaginając ozdobnie ciasto. Ułożyć ostrożnie w formie. Postawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie (prawie dwukrotnie zwiększy objętość), posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut.

hastagi na stronie:

#co ugotować na boże narodzenie

Related posts

Top