Świąteczne menu z orientalnymi produktami

Informacja prasowa
Łódź, 19 grudnia 2016

Świąteczne menu z orientalnymi produktami

Wielkimi krokami zbliżają się do nas Święta Bożego Narodzenia. Jakie potrawy w tym roku będą królowały na naszych stołach? W ten magiczny czas warto zaskoczyć swoich bliskich, podając w Pierwszy lub Drugi Dzień Świąt dania z wykorzystaniem smacznych oraz aromatycznych orientalnych składników.

Receptą na udane Święta Bożego Narodzenia są pyszne dania, których zapach unosi się w całym domu. Przygotowując świąteczne menu warto połączyć tradycyjne potrawy z wyrazistymi oraz aromatycznymi produktami prosto z kuchni Bliskiego Wschodu. Musicie ich spróbować.

Indyk z kremem z cieciorki i papryką

Składniki:
 400 g cieciorki z puszki marki Jasmeen
 4 filety z indyka
 3 łyżki masła
 200 ml bulionu warzywnego
 100 ml białego wytrawnego wina
 5 łyżek pesto z suszonych pomidorów
 2 czerwone papryki
 3 ząbki czosnku
 1 łyżka wędzonej papryki
 2 listki szałwii
 4 łyżki oliwy z oliwek
 1 duża cebula
 3 łyżki octu balsamicznego
 świeżo mielony pieprz
 sól

Przygotowanie:
Filety z indyka dokładnie myjemy i z każdej strony oprószamy solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony czosnek i indyka. Całość smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, dolewając po około 3 minutach białego wina. Pod sam koniec smażenia dodajemy na patelnię pesto z czerwonych pomidorów, smażymy jeszcze około 2 minuty i zestawiamy z ognia. Następnie odcedzamy cieciorkę i przekładamy ją do miski. Dodajemy do niej liście szałwii, czosnek, oliwę z oliwek, bulion warzywny i doprawiamy sporą ilością soli oraz pieprzu. Następnie całość dokładnie miksujemy. Na patelni z kroplą oliwy smażymy pokrojoną cebulę przez około 3 minuty. Następnie wlewamy do niej ocet balsamiczny, mieszamy i wlewamy krem z cieciorki. Na talerzach układamy po filecie z indyka, którego kroimy na drobniejsze kawałki. Następnie dodajemy pokrojoną w podłużne paski czerwoną paprykę. Całość polewamy gotowym sosem z cieciorki. Danie można podawać w połączeniu z purre ziemniaczanym lub ryżem.

Roladki z cukinii z pastą z bakłażana

Składniki:
 370 g pasty z bakłażana marki Jasmeen
 2 cukinie
 1 mały ząbek czosnku
 1 cebula
 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
 6 łyżek oliwy z oliwek
 olej rzepakowy do smażenia
 garść pestek granatu
 garść świeżej kolendry
 sól i pieprz

Przygotowanie:
Cukinie kroimy na podłużne plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy plaster posypujemy solą z obu stron i lekko wcieramy ją w warzywo. Posolone kawałki cukinii wkładamy do durszlaka i odstawiamy na 30 minut. W tym samym czasie do miski przekładamy pastę z bakłażana, a następnie doprawiamy ją solą, pieprzem i dodajemy do niej oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni przez około 4 minuty podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Kładziemy na niej plastry cukinii, którą posypujemy mieloną czerwoną papryką i smażymy z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru. Następnie na brzeg każdego plastra nakładamy pełną łyżeczkę doprawionej pasty z bakłażana i zwijamy go w roladę. Wierzch roladki smarujemy odrobiną pasty i posypujemy pestkami granatu oraz świeżą kolendrą.
Smacznego!

Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania. Wśród produktów znalazł się również tradycyjny, gęsty jogurt Labneh oraz ostra pasta z papryczek chili, czyli popularna w Tunezji i Libii harrisa.

Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).

Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Authors

Related posts

Top