Dzień ojca z piłkarskimi emocjami w tle

Informacja prasowa
Warszawa, 22 czerwca 2018

Jak połączyć dzień ojca z mundialem? To proste, przygotujcie wspólnie przysmaki, które umilą wam kibicowanie. To idealny sposób, aby zatrzymać się na chwilę i w pełni zaangażować w czas spędzony w rodzinnym gronie. A jak w przerwach między meczami, świętują ten dzień sławni ojcowie, gwiazdy FC Barcelony – Gerard Piqué, Thomas Varmaelan, Ivan Rakcić, Paulinho czy Sergio Busquets? Spędzają czas i gotują wspólnie ze swoimi dziećmi. Weź z nich przykład i #jedzjakmistrz, przygotowując na to wyjątkowe święto potrawy prosto z kuchni prawdziwych sportowych mistrzów.
Dzień ojca z roku na rok zyskuje w Polsce większą popularność. Ojcowie coraz częściej mogą liczyć nie tylko na uznanie, ale też drobne prezenty. Powszechnie wiadomo, że najlepszym prezentem dla każdego rodzica jest czas wspólnie spędzony z dziećmi. A może w tym specjalnym dniu zaskoczyć tatę wyjątkową potrawą polecaną przez piłkarskich mistrzów, która jednocześnie umili kibicowanie ulubionej drużynie? Nie tylko polscy ojcowie lubią wspólne gotować ze swoimi pociechami. Również zagraniczne gwiazdy piłki nożnej z FC Barcelona cenią sobie ten wspólnie spędzony czas. Mając na uwadze fakt, że zdrowe nawyki żywieniowe zaczynają się w domu Gerard Piqué, Thomas Varmaelan, Ivan Rakcić, Paulinho i Sergio Busquets dzielą się za pośrednictwem Beko przepisami, które królują w ich kuchniach.
Najważniejszym posiłkiem dnia według Piqué – hiszpańskiego obrońcy FC Barcelony jest śniadanie, na które zazwyczaj wybiera smoothie z bananami i daktylami. Zaangażuj do pomocy swoją pociechę i razem zaserwujcie posiłek tacie. Tak przygotowane śniadanie jest nie tylko zdrowe i pożywne, ale gwarantuje też przyjemne rozpoczęcie tak wyjątkowego dnia.
– Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przygotowuję je razem z moimi dziećmi. Uwielbiamy robić smoothie z bananów i daktyl, które jest świetnym źródłem błonnika i witamin – zdradza Piqué

Aby przygotować bananowo daktylowe smoothie według przepisu piłakrza potrzebujesz:
• 250 g mleka
• 4 namoczone, wydrylowane daktyle
• 1 Banan
• 3 namoczone migdały
• 4 g kakao
• 1g cynamonu
• ½ kubka kostek lodu
• 1 g ekstraktu z wanilii
Dodając połowę mleka wymieszaj wszystkie składniki w blenderze kielichowym aż do konsystencji gładkiego purée. Po wymieszaniu, dodaj pozostałe mleko i od razu podawaj.
To pożywne śniadanie zapewni porcję witamin i mikroelementów niezbędnych, do tego aby zdrowo rozpocząć dzień. Piłkarscy mistrzowie przywiązują też dużą uwagę do zdrowych przekąsek, które serwują swoim dzieciom. W tym przypadku skarbnicą wiedzy jest grający na pozycji pomocnika Ivan Rakitić. Ojciec dwóch córek, wie doskonale jak dostarczyć swoim pociechom zdrowe i smaczne zamienniki ogólnodostępnych przekąsek, serwując im pyszne jajka sadzone w łódeczkach z awokado.
– Moje dzieci i ja uwielbiamy robić łódeczki z awokado, to idealne rozwiązanie nie tylko na śniadania, ale przede wszystkim na przekąski. Jajka są doskonałym źródłem białka, a awokado jest pełne bogatych, zdrowych tłuszczów – więc wiem, że moje córki zjadają to co najlepsze – mówi Rakitić
Biorąc przykład z chorwackiego mistrza piłki nożnej możesz przygotować jajka sadzone w łódeczkach z awokado dla swojej rodziny wykorzystując:
• 10 ml oliwy z oliwek
• 80 g pokrojonej w kostkę szynki
• 30 g pokrojonej w kostkę cebuli

• 10 ml białego octu
• 2 duże jajka
• 50 g pokrojonego w kostę pomidora
• 60 g rozdrobnionego twarożku
• Kolendrę do dekoracji
W małym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i podmsaż przez 2-3 minuty, aż zmięknie. Dodaj szynkę i smaż przez kolejne 2 minuty, odłóż na bok. Aby przygotować jajka napełnij 3/4 małego rondla wodą, dodaj ocet i gotuj mieszankę na wolnym ogniu. Rozbij jedno jajko w małej misce i delikatnie przelej do rondla. Gotuj w wodzie przez około 3 1/2 minuty delikatnie zawijając białko dookoła żółtka. Podczas, gdy jajko się gotuje, pokrój awokado na pół i usuń pestkę. Przenieś jajko ostrożnie do jednej połówki awokado. Posyp na wierzchu mieszanką szynki i pokrojonych w kostkę pomidorów, serem i kolendrą. Zapiecz całość w piekarniku przez 5-10 minut. Podawaj ciepłe.
Idealny sposób na zdrowe zakończenie tego wyjątkowego dnia podsuwa kolejny znany ojciec – Brazylijczyk Paulinho. Grający na pozycji pomocnika piłkarz serwuje swoim pociechom pizzę ze zdrowym twistem.
– Jeśli twoje dzieci są podobne do moich, to są wielkimi fanami pizzy. Dzięki zamianie tradycyjnej bazy na brokułową, mam pewność, że ten szybki posiłek jest pełnowartościowy – zdradza Paulinho
Aby przygotować pizzę na brokułowym spodzie według przepisu piłakrza potrzebujesz:
• 1 małej główki brokuła
• 2 jajek
• 30 g tartego parmezanu
• 60 g startej mozzarelli
• Szczypty soli i pieprzu
• 50 g sosu do pizzy

• Ulubione dodatki do smaku
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym lub posmaruj olejem i odłóż na bok. Zmiksuj brokuły w blenderze (np. Beko), aby miały konsystencje podobną do ryżu i osusz z powstałego przy miksowaniu soku. Do dużej miski włóż brokuły, jajka, sery i przyprawy. Mieszaj do całkowitego połączenia. Wlej mieszaninę do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia i uformuj pizzę o grubości 1½ cm. Piecz przez 10-12 minut lub do momentu, gdy skórka lekko się zrumieni. Wyjmij z piekarnika, a następnie dodaj sos do pizzy i ser. Wybierz razem z dzieckiem wasze ulubione składniki i posyp nimi pizzę. Piecz przez kolejne 10-12 minut. Smacznego!
Więcej przepisów na proste dania które możesz w tym wyjątkowym dniu przygotować razem z dziećmi znajdziesz na www.beko.pl/jedzjakmistrz
Dodatkowe informacje o marce BEKO
Beko to druga największa w Europie marka, która w swojej ofercie posiada wszystkie niezbędne sprzęty domowe m.in.: pralki, lodówki, piekarniki, zmywarki do naczyń, telewizory czy kuchenki elektryczne. Od 2014 roku oficjalny sponsor klubu piłkarskiego FC Barcelona. W 2018 roku Beko zainicjowało kampanię społeczną „Jedz jak Mistrz” z udziałem piłkarzy FCB, która ma na celu pomoc rodzicom w zdrowszym żywieniu dzieci (www.beko.pl/jedzjakmistrz).

Authors
Top