Data publikacji: 2015-12-22 , 18:00
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Chrupiące czarno-białe roladki
Kategoria: Żywienie, LIFESTYLE
Przepis na chrupiące czarno-białe roladki
Składniki:
1 jajko (średniej wielkości)
150 g cukru pudru
400 g mąki
Sól
1 saszetka cukru waniliowego
300 g gładkiego masła
30 g kakao w proszku
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
35 g połówek kalifornijskich orzechów włoskich
Mąka do podsypania
Folia spożywcza
Papier do pieczenia
1. Oddzielić białko i włożyć je do lodówki. Cukier puder przesiać do miski. Dodać mąkę, sól, cukier waniliowy, żółtko i posiekane masło. Wyrobić mikserem ręcznym (hak do ciasta), a następnie ręcznie do uzyskania gładkiej masy. Odważyć 500 g ciasta i zawinąć je w folię spożywczą. Zagnieść razem kakao, przyprawy i resztę ciasta (ok. 360 g), zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 1 ½ godziny.
2. Orzechy posiekać drobno. Podzielić jasne ciasto na pół, rozwałkować obie połówki do prostokątów (14 x 25 cm) na posypanym mąką blacie. Ubić białko, posmarować pianą oba kawałki ciasta. Posypać oba kawałki posiekanymi orzechami. Podzielić ciemne ciasto na pół, rozwałkować obie połówki do prostokątów (po 13 x 21 cm). Zwinąć ciemne ciasto w rolki i umieścić je na jasnym cieście. Rozwinąć z powrotem ciemne ciasto. Obie porcje zwinąć w rolkę od długiej strony. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
3. Pokroić ciasto na plastry o grubości ok. 1 cm. Umieść je na 4 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Po kolei wkładać do nagrzanego piekarnika i piec po 10-15 minut (piekarnik elektryczny: 175°C/ piec konwekcyjny: 150 °C /piekarnik gazowy: patrz instrukcja producenta). Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Żywienie #LIFESTYLE
