Wspomaga między innymi procesy trawienne, przyspiesza gojenie się ran i poprawia kondycję skóry ? aloes to roślina bezkonkurencyjna pod względem liczby zastosowań oraz właściwości leczniczych.
?Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wspiera nasz układ immunologiczny ze względu na zawartość witamin z grupy B i składników mineralnych? ? mówi serwisowi infoWire.pl Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia z Nestlé. Dodatkowo aloes ogranicza liczbę wirusów w organizmie i chroni dziąsła.
?Możemy go stosować zewnętrznie i wewnętrznie? ? podkreśla ekspertka. Wytwarzane są syropy i nalewki z aloesu. Jest on również składnikiem wielu produktów kosmetycznych. ?Może być zawarty w preparatach przeciwtrądzikowych. Odżywia skórę, łagodzi ból, swędzenie i obrzęki? ? dodaje rozmówczyni. Ponadto wzmacnia skórę głowy i cebulki włosów, dlatego stosowany jest także w szamponach i odżywkach.
Aloes oprócz tego obniża poziom cukru we krwi. Potwierdzono, że u osób chorych na cukrzycę typu II redukuje poziom trójglicerydów. Natomiast dla osób walczących z otyłością dostępne są preparaty aloesowe, które przyspieszają przemianę materii.
Musimy pamiętać jednak o jednej istotnej rzeczy: ?Ważne, żeby aloesu nie spożywać zbyt dużo z powodu jego właściwości przeczyszczających? ? przestrzega Katarzyna Zadka.
dostarczył infoWire.pl