Data publikacji: 2015-12-21 , 19:00
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Księżycowe ciasteczka limonkowe
Kategoria: Żywienie, LIFESTYLE
Przepis na księżycowe ciasteczka limonkowe.
Ilość potrawy: 30 sztuk
Składniki:
Ciasto:
150 g Kalifornijskich Orzechów Włoskich (mielonych)
300 g mąki
100 g cukru
200 g masła, zimnego
Szczypta soli
1 żółtko
skórka z jednej limonki
1 łyżka soku z limonki
Dodatkowo:
250 g cukru pudru
2-3 łyżki soku z limonki
1 limonka organiczna
50 g Kalifornijskich Orzechów Włoskich
1. Wymieszać orzechy włoskie, mąkę i cukier. Masło pokroić w kwadratowe kawałki. Do mąki dodać sól, żółtko, skórkę i sok z limonki, zagnieść. Zawinąć ciasto w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
2. Podzielić ciasto na kulki wielkości orzecha włoskiego i uformować je w wałki o długości ok. 10 cm z zaostrzonymi końcami. Lekko zagiąć. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (konwekcja: 160°C/gaz: podziałka na 2) przez 15 minut. Odstawić do ostygnięcia.
3. Zetrzeć skórkę z organicznej cytryny, orzechy włoskie grubo posiekać. Wymieszać cukier puder i sok z limonki. Końce ciasteczek w kształcie półksiężyca pokryć lukrem i udekorować skórką z cytryny i płatkami orzechowymi. Poczekać aż lukier zastygnie.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Żywienie #LIFESTYLE