Data publikacji: 2017-11-24 , 13:45
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym
Kategoria: Żywienie, LIFESTYLE
Ciekawa propozycja na świąteczny stół
Ciasto:
350 g mąki pszennej
jajko
1/3 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
Farsz:
200 g kaszy gryczanej
mała czerwona cebula
łyżka oleju
pęczek natki pietruszki
pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej
sól
pieprz
Sos grzybowy:
Koncentrat Grzybowej Krakus
mała cebula
łyżka oleju
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
duża łyżka śmietany 18%
Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Kaszę gotujemy 12 minut po czym odsączamy, przekładamy do miski i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na oleju, doprawiając solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodajemy ją do kaszy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciasto cienko rozwałkowujemy
i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. W tym czasie na oleju szklimy cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy Koncentrat Grzybowej Krakus i dusimy 5 minut. Dodajemy śmietanę i na najmniejszym ogniu jeszcze chwilę dusimy. Pierogi podajemy z sosem grzybowym.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Żywienie #LIFESTYLE