Hobby LIFESTYLE

Słodkie sekrety świątecznych wypieków. Przepisy na wyjątkowe Boże Narodzenie

Słodkie sekrety świątecznych wypieków. Przepisy na wyjątkowe Boże Narodzenie
Wigilia to czas spędzany w gronie najbliższych. Nie może na niej zabraknąć dwunastu potraw. Sekrety na najlepsze wypieki zdradzają: Tomasz Dąbrowski z restauracji Ferment Praski i Piotr Wójcik z Koneser Grill, które znajdują się w Centrum Praskim Koneser w

Data publikacji: 2020-12-21 , 11:58
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Słodkie sekrety świątecznych wypieków. Przepisy na wyjątkowe Boże Narodzenie
Kategoria: Hobby, LIFESTYLE

Wigilia to czas spędzany w gronie najbliższych. Nie może na niej zabraknąć dwunastu potraw. Sekrety na najlepsze wypieki zdradzają: Tomasz Dąbrowski z restauracji Ferment Praski i Piotr Wójcik z Koneser Grill, które znajdują się w Centrum Praskim Koneser w Warszawie.

Słodkie sekrety świątecznych wypieków. Przepisy na wyjątkowe Boże Narodzenie Hobby, LIFESTYLE - Wigilia to czas spędzany w gronie najbliższych. Nie może na niej zabraknąć dwunastu potraw. Sekrety na najlepsze wypieki zdradzają: Tomasz Dąbrowski z restauracji Ferment Praski i Piotr Wójcik z Koneser Grill, które znajdują się w Centrum Praskim Koneser w Warszawie.

Wigilijna kolacja to czas spędzany razem, w gronie najbliższych. Nie może na niej zabraknąć tradycyjnych dwunastu potraw. Pierogi z kapustą i grzybami, karp, barszcz z uszkami albo zupa grzybowa – tylko tej nocy smakują tak wyjątkowo. Wspomnienia świątecznych dań i radosnych chwil wracają potem do nas przez długie miesiące, a przepisami na te ulubione dzielimy się z innymi. Swoje sekrety na najlepsze bożonarodzeniowe wypieki zdradzają: Tomasz Dąbrowski – szef kuchni restauracji Ferment Praski i Piotr Wójcik – szef kuchni Koneser Grill, które znajdują się w Centrum Praskim Koneser w Warszawie.

Orzechowiec Tomka – przepis z restauracji Ferment Praski

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej
2 jajka
100 g masła
100 g cukru
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na masę orzechową:

300 g łuskanych orzechów włoskich
100 g cukru
100 g masła
2 łyżki miodu

Składniki na krem:

100 g cukru pudru
500 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła

Przygotowanie:

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Pierwszą – rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około pół centymetra. Następnie razem z papierem ułożyć w foremce i ponakłuwać równomiernie widelcem. Włożyć do piekarnika (tryb góra-dół) rozgrzanego do 170°C na kwadrans, a następnie wyjąć i ostudzić.

Później rozwałkować drugą połowę ciasta i położyć z papierem na pustej blasze. Przed upieczeniem tej części umieścić na nim przestudzoną masę orzechową*. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 15 minut, a następnie ostudzić.

A to już wiesz?  Jak przygotować się do nadchodzących świąt Bożego Narodzenia?

Placek bez orzechów posmarować cienką warstwą konfitury (opcjonalnie), a następnie przełożyć kremem** i przykryć drugim plackiem z orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

*Masa orzechowa:
W rondlu rozpuścić cukier z masłem i miodem, pod koniec dodać orzechy i ciągle mieszając, gotować przez chwilę, aż płyn zacznie gęstnieć i karmelizować orzechy.

**Krem:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w połowie szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać zawiesinę. Mieszając, gotować na małej mocy palnika aż zacznie gęstnieć. Ostudzić. Masło utrzeć, a następnie dokładać po łyżce wystudzonej, kremowej masy – do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Świąteczne ciastko śliwkowe – przepis z restauracji Koneser Grill

Składniki:

115 g masła
180 g brązowego cukru
4 jaja
220 g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 g cynamonu
1 g mielonych goździków
275 g wrzącej wody
115 g wędzonych śliwek
115 g rodzynek
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:
Śliwki i rodzynki zalać wrzątkiem wymieszanym z sodą. Odstawić do ostygnięcia, a następnie zblendować na gładką masę. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, wbijać po jednym jajku, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać puree śliwkowe, a potem przesianą mąkę z przyprawami. Ciasto przełożyć do foremek na babeczki i piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Gotowe ciastka podawać z kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi i sosem toffi.  

***

Jeśli jednak z siedzeniem w kuchni nam nie po drodze, zawsze można sięgnąć po pewne ułatwienia. Jednym z nich jest zamówienie gotowych świątecznych potraw z restauracji. Ten gest jest jednocześnie wielkim wsparciem dla zmagających się z kryzysem miejsc. Na warszawskiej Pradze – w Centrum Praskim Koneser – kilkanaście cieszących się renomą punktów gastronomicznych przygotowało taką ofertę. Jednym z przykładów jest Ferment Praski, który od lat oczarowuje miłośników polskich smaków swoimi tradycyjnymi daniami. W menu świątecznym dostępne są: ryba po grecku, sałatka jarzynowa, zupa grzybowa, barszcz czerwony, łazanki z kapustą i makowiec. Z kolei fanów światowych kuchni zachwyci kimchi lub porchetta albo barszcz czerwony z ravioli. Wszystkie te smakołyki dostępne do zamówienia w Orzo na Placu Konesera. W Koneser Grill czekają z kolei śledzie, pierogi, ciasta i mięsa w różnych formach.

A to już wiesz?  Reyes Magos – bo dzieci kochają pyszne święta!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Słodkie sekrety świątecznych wypieków. Przepisy na wyjątkowe Boże Narodzenie Hobby, LIFESTYLE - Wigilia to czas spędzany w gronie najbliższych. Nie może na niej zabraknąć dwunastu potraw. Sekrety na najlepsze wypieki zdradzają: Tomasz Dąbrowski z restauracji Ferment Praski i Piotr Wójcik z Koneser Grill, które znajdują się w Centrum Praskim Koneser w Warszawie.
Hashtagi: #Hobby #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy