Makowiec
Makowiec, także makownik lub strucla z makiem[1][2] ? ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku[3] lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej[4]. Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości[5]. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały, (namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód[6]. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej skórki pomarańczowej. W języku angielskim nazywany poppy seed roll[7].
DODANE: 2006
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki
Mak:
30 dkg maku
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
3 jajka
olej
Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście, zaś „dziewczyny tarły mak na Wigilię aby rychło wyjść za mąż”[8]. W tradycji chrześcijańskiej mak ? roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion ? jest symbolem urodzaju i płodności[9] oraz spokojnego snu[10].
za wikipedią
