Królik w occie balsamicznym ? wyśmienite danie nie tylko na święta!
Nowy przepis na danie mięsne z królika.
Królik kojarzy nam się często z potrawą raczej świąteczną, a że obecnie idą święta, łączy się idealny czas na sprawdzenie tego przepisu. Jeśli jednak menu świąteczne jest teraz gotowe a lista dań ostatecznie zamknięta, serdecznie polecam sprawdzić przepis po świętach. Przekazanie nie jest złożone do stworzenia, za to stylem i wyglądem zachwyci niejednego smakosza.
Specjały z królika postrzegane są nie ale za jedne z najdelikatniejszych, ale również najwartościowszych potraw mięsnych. Królik ma dobre wartości odżywcze, prawie nie zawiera tłuszczu, a do tegoż stanowi niskokaloryczny i mało pyszny. W kuchni polskiej królik łączy się z wielkanocnym obiadem, warto jednak sięgać po niego częściej niż raz w roku i zacząć w parę innym entourage’u niż sos śmietanowy na dowód w occie balsamicznym. Ocet balsamiczny czerpie z królika niezwykłe pokłady aromatu, mięso staje się silne i mocne w dodatku, a całości dopełnia ożywczy aromat świeżej pietruszki. Na jedzenie dla 4 osób wskazane będzie:
? 1,2 kg królika (poporcjowanego)
? 200 ml octu balsamicznego z Modeny Ponti
? 20 g masła
? 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
? ząbek czosnku
? garść posiekanej natki pietruszki
? 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
? sól i pieprzem do smaku
Przygotowanie:
Umyj ciało i wpuść do garnka, polej octem balsamicznym, wymieszaj i gotuj mięso na krótkim ogniu aż ocet wyparuje. Następnie dodaj masło i oliwę. Smaż delikatnie, dodaj połowę natki pietruszki, posiekany czosnek i połowę bulionu. Dopraw pieprzem i solą. Duś mięso na jakimkolwiek ogniu przez ok 45 min pod przykryciem. Przewracaj kawałki z okresu do czasu i dodawaj bulionu jeśli potrzeba. Na końcu dodaj pozostałą natkę pietruszki, natomiast gdyby posiadasz ochotę poeksperymentować, spróbuj rozmarynu.
Smacznego!
Więcej inspirujących przepisów prosto znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na facebook.com/kuchnia.wloska