Składniki:
1 jajo
1 kg przyzwoitej mąki tortowej
troszkę wrzątku
Farsz:
5 dag suszonych prawdziwków
1 kg pieczarek
20 dag posiekanej cebuli
5 dag masła
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Mąkę wysypać na stolnicę, wbić jajko, wymieszać, podlać małą ilością wrzątku.
Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy jak na pierogi i wycinamy kółka niedużą szklanką.
FARSZ: prawdziwki obgotuj w malej ilości osobnej wody, po ugotowaniu posiekaj (nie wylewaj grzybowego wywaru). Uwaga: nie dodawaj do farszu za dużo prawdziwków, wtedy farsz zrobi się gorzki.
Pieczarki posiekać i podsmażać na maśle z prawdziwkami i cebulą. Podczas duszenia trzeba dolać odrobinę wywaru spod prawdziwków i przyprawić do smaku.
Przestudzony farsz odcedzić przez gazę i nałożyć łyżeczką na wycięte wcześniej krążki.
Kleimy jak pierogi, zawijamy i sklejamy ze sobą oba końce każdego pieroga. Gotowe uszka gotujemy w osobnym wrzątku, a po wyjęciu przelewamy zimną wodą.
Kładziemy na talerzach i zalewamy gorącym barszczem. Uszka można także odsmażyć na maśle i podawać osobno.