Wiadomości branżowe

Wielkanoc po włosku

Przed nami najważniejsze święta w roku ? Wielkanoc. Na naszych stołach pojawi się mnóstwo smacznych potraw, a rodzinnym spotkaniom nie będzie końca. Taka forma spędzania Świąt jest naszą tradycją i ją uwielbiamy, ale można czasem ją jeszcze urozmaicić.

Komunikat prasowy Wielkanoc po włosku 14.04.2014 10:39 inni Klienci Przed nami najważniejsze święta w roku ? Wielkanoc. Na naszych stołach pojawi się mnóstwo smacznych potraw, a rodzinnym spotkaniom nie będzie końca. Taka forma spędzania Świąt jest naszą tradycją i ją uwielbiamy, ale można czasem ją jeszcze urozmaicić. Warto jedno popołudnie poświęcić na miłe chwile w gronie przyjaciół, tak jak mają w zwyczaju Włosi. Można je uprzyjemnić przygotowując smaczną włoską pastę, oczywiście z Malmą! Włoskie Święta Wielkanocne różnią się od tradycyjnego polskiego ucztowania. Dla Włochów najważniejszym elementem Świąt jest obiad, nie zaś jak u nas śniadanie. Podczas obiadu Wielkanocnego we Włoszech panuje podobnie jak u nas radosna rodzinna atmosfera, a stół wręcz ugina się pod ilością potraw. Niektóre pochodzą z konkretnych regionów inne są po prostu tradycyjnymi wielkanocnymi przysmakami. Wielkim powodzeniem cieszy się jagnięcina oraz cielęcina. Chcąc przyrządzić obiad wielkanocny w stylu włoskim, warto sięgnąć po makaron Malma Chifferi Rigati serwowane z szynką parmeńską. Jest to danie o delikatnym smaku, którym można się rozkoszować do woli. Tak wspaniały obiad to idealny sposób na podróż do słonecznej Italii. Świąteczny urlop Kolejną różnicą jest fakt, że Włosi spotykają się w rodzinnym gronie jedynie przy wspomnianym świątecznym obiedzie. Podczas kiedy my gościmy najbliższych, oni wyjeżdżają na dłuższy weekend, niejednokrotnie biorąc dodatkowy urlop. Kierują się powiedzeniem, że ?Boże Narodzenie spędź z najbliższymi, a Wielkanoc z kim chcesz?, dlatego uwielbiają świąteczne wyjazdy. Jest to dla nich okazja do świętowania, podczas którego uwielbiają smakować w klasyce kuchni włoskiej, czyli spaghetti bolognese lub carbonara. Może w tym roku warto pójść za przykładem mieszkańców słonecznej Italii i spędzić choć jeden dzień poza domem. Nie musimy wyjeżdżać daleko za miasto, wystarczy wybrać się na piknik. Możemy na niego przygotować pyszne danie Fusili alla Rusticana z sosem z pomidorów oraz pysznej i aromatycznej kiełbasy. Majowy urlop? po włosku W czasie Świąt wpadamy w wir świątecznych przygotowań, dlatego powinniśmy potem pomyśleć na wzór mieszkańców Półwyspu Apenińskiego, o małym odpoczynku. Wyjazd, nawet niedaleko, to wspaniała okazja do relaksu. Można taki urlop połączyć z weekendem majowym i udać się np. na żagle. Na takim wypadzie makaron Malma będzie idealnym towarzyszem. Dzięki niemu w każdej chwili, na jachcie czy na lądzie, przygotowanie posiłku będzie dla nas łatwe, szybkie i przyjemne, a przede wszystkim smaczne. Idealną propozycją dla miłośników żaglowania będzie smakowita śródziemnomorska sałatka z makaronem Malma w roli głównej lub aromatyczne Fusilli a?la gorgonzola, które doda nam energii po całym dniu na świeżym powietrzu. Malma ? jedyna w swoim rodzaju! Najwyższa jakość w połączeniu z pasją i zaangażowaniem po to, by móc rozsmakować się i zakochać w pysznej, włoskiej kuchni. *** Chifferi Rigati serwowane z szynką parmeńską Składniki: 200 g makaronu Malma Chifferi Rigati 3 duże pomidory (bez skórki) 2 ząbki czosnku 50 g szynki parmeńskiej (3-4 plasterki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 papryczki chili Dodatkowo do dekoracji: zielona cebulka, parmezan, listek bazylii. Przygotowanie: Pomidory kroimy w kostkę i razem z drobno posiekanym czosnkiem podgrzewamy na patelni. Po chwili wlewamy oliwę z oliwek i dorzucamy papryczkę chili (drobno posiekaną, należy usunąć pestki). Na koniec dodajemy pokrojoną w cienkie paski szynkę parmeńską i zostawiamy na ogniu około 2-3 minuty. Wrzucamy ugotowany makron i mieszamy. Po przełożeniu na talerz dekorujemy. Idealne uzupełnienie: wyraziste, czerwone, wytrawne wino. Fusilli alla rusticana Składniki: 200 g makaronu Malma Fusilli 1 surowa, wędzona kiełbasy wieprzowe 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 suszone pepperoncino Oliwa z oliwek Pół puszki pomidorów Natka pietruszki Bazylia Sól, pieprz Grana padano Przygotowanie: Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę. Gdy się zrumieni dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pomidory i chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem, a na końcu dodajemy grubo posiekane zioła. Makaron mieszamy z sosem i posypujemy tartym serem. Fusilli a?la gorgonzola Składniki: 200 g makaronu Malma Fusilli 250 ml śmietanki 30% lub 22% 125 g sera gorgonzola 3 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku Dodatkowo do dekoracji: pietruszka, parmezan, pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Na patelni podgrzewamy śmietankę i ser gorgonzola. Czekamy, aż ser całkowicie się rozpuści i dorzucamy parmezan. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Po chwili wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy. Przekładamy na talerz, dekorujemy. Idealne uzupełnienie ? wyraziste, czerwone, wytrawne wino.

A to już wiesz?  Kolejna odsłona akcji ?Mikołaj ? prezenty dla dzieci?

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy